Румен Радев подкрепи Одри Азуле за втори мандат като шеф на ЮНЕСКО
Секция: ПОЛИТИКА
17 Май 2021 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев подкрепи Одри Азуле за втори мандат като шеф на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Румен Радев проведе видеоконферетна връзка с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле по случай отбелязването на 65-годишнината от присъединяването на България към Организацията. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Истинското европейско обединение е изградено на основата на споделени културни ценности, а не финансови средства. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с генералния директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) Одри Азуле, който се проведе по повод 65-годишнината от присъединяването на България към Организацията. В разговора участва и министърът на културата проф. Велислав Минеков.

България цени високо усилията на Одри Азуле за реформиране на ЮНЕСКО, за дигитализация на част от културно-историческото наследство и за отваряне на Организацията към младите хора, подчерта Румен Радев. Държавният глава открои активното участие на България в проектите на Организацията за опазване на културно-историческото наследство в страната ни и за мисията на ЮНЕСКО по света. Програмите за ЮНЕСКО дават възможност за много млади българи да опознаят по-добре своето минало, културните традиции и наследство на своя народ, посочи президентът.

Перспективите за задълбочаване на отличното партньорство между България и ЮНЕСКО в областта на образованието, науката и културата, също бяха обсъдени по време на срещата. Постиженията и опита на страната ни в разкриването и опазването на исторически и културни находки в областта на подводната археология, също бяха сред темите на разговора.

Румен Радев изрази и подкрепата на България за втори мандат на Одри Азуле като генерален директор на ЮНЕСКО.

В специално видеопослание генералният директор Одри Азуле отправи поздравление към България по повод 65-годишнината от присъединяването на страната ни към ЮНЕСКО.

„От 65 години България е напълно отдадена на дейността на ЮНЕСКО. Заедно ЮНЕСКО и България работят, за да пресътворят убеждението на големия автор Цветан Тодоров: „Истинският морал, истинската справедливост, истинската ценност изискват преди всичко универсалност и следователно равенство на правата".

С тези думи Одри Азуле поздрави България по повод 65-ата годишнина от присъединяването на страната ни към организацията, която отбелязваме на 17 май 2021 г. В специално видеообръщение, посветено на годишнината, Одри Азуле заяви, че юбилеят е честване на 65-годишен съвместен труд, приятелство и сътрудничество.

Генералният директор на ЮНЕСКО отбелязва приноса на България за световното наследство и култура и споделя впечатленията си от посещението си в България преди 2 години, когато участва в честванията за 24 май.

„Чух химна, посветен на 24 май, който скоро ще отекне във всички училища в страната. Той ни говори за значимостта на познанията и културата за българската нация - една концепция, изключително близка до тази, която ЮНЕСКО е призвана да носи като идеал в рамките на Обединените нации", казва още Одри Азуле.