Huawei ICT академия в Техническия университет осигурява подготвени кадри за бизнеса
Секция: Технологии
17 Май 2021 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei ICT академия в Техническия университет осигурява подготвени кадри за бизнеса

/КРОСС/ Сътрудничеството на Технически университет-София с Huawei Technologies България за създаването на първата българска Huawei ICT академия започва преди една година - през април 2020 г. Учредена е в началото на юни с идеята през учебната 2020/2021 г. да започне провеждането на курсове със студентите. Заради пандемията от COVID-19 плановете за разгръщане на дейността на Huawei ICT Academy ще бъдат реализирани в пълен мащаб през тази година.

„Като един от най-големите производители на мрежово оборудване, Huawei въвежда нов модел на обучение по компютърни мрежи, при което не се използват само симулатори, а и реални съвременни устройства, предоставени от компанията. С тяхна помощ студентите придобиват нови познания и разширяват своите практически умения, които са търсени от бизнеса", според гл. ас. д-р Георги Цочев, сертифициран преподавател в академията.

Осъвременени са курсовете по „Мрежова информационна сигурност" в магистърската програма „Компютърни системи и технологии" и бакалавърската програма „Информационни технологии в индустрията". Включени са практически занятия със специализираното Huawei оборудване, инсталирано в „Лаборатория по киберсигурност и превенция".

„Завършването на специализираната програма на Huawei ICT академията дава на студентите практически знания и умения, които са силно ценени от работодателите. Програмата е предназначена за всички IT кадри, желаещи да разширят познанията си за изграждане и поддържане на решения за информационна сигурност за малкия и средния бизнес. Търсенето на специалисти в областта на мрежовото администриране, защитата на информацията, конфигурацията на защитни стени (firewalls) и изобщо мрежовата сигурност в страната е огромно. Специалисти с такива познания и в момента се търсят във всички големи компании с оферти за заплати над 4000 лв.", заяви доц. д-р Антония Ташева - координатор на Huawei ICT Academy към Техническия университет и заместник-декан на Факултет „Компютърни системи и технологии".

Плановете за развитие на Huawei ICT академията включват увеличаване на броя на обучаемите и сертифициране на още преподаватели в допълващи тематики. Партньорството между университета и бизнеса, в случая с Huawei, допринася за поддържането на актуални учебни програми, които да осигурят подготвени кадри за нуждите на бизнеса.