ББР вече е сто процента държавна собственост
Секция: ИКОНОМИКА
17 Май 2021 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ББР вече е сто процента държавна собственост

/КРОСС/ До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие" АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн.лв.

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предоставя списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР.

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
Слънчев ден АД
Благоевград- БТ АД
Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)
Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
Параходство БМФ АД
Транспект АД
Инса Ойл ЕООД