ББР обеща пълно съдействие в предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър
Секция: ИКОНОМИКА
17 Май 2021 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ББР обеща пълно съдействие в предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър

/КРОСС/ Българска банка за развитие ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър Кирил Петков, съобщиха от банката.

Българска банка за развитие стриктно съблюдава действащата нормативна уредба, се казва в позицията на банката.

Ето и пълния текст на позицията на ББР, изпратена до медиите.

"Българска банка за развитие осъществява дейността си в съответствие със Закона за ББР и Устава на ББР, както и извършва дейности, предвидени в чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за кредитните институции, съгласно издаден от Българската народна банка пълен банков лиценз. Приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната й функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП).
Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи. Към края на м. март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива - рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.
ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си. Банката не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели "

През почивните дни принципалът на банката - министър Кирил Петков анонсира, че ще бъде създадена специална комисия, която да установи защо близо един милиард кредити са предоставени на осем компании, четири от които вероятно свързани с Делян Пеевски.

В съобщението си банката не споменава конкретните аргументи, но изтъква, че е с най-висока капиталово адекватност в страната - 38 на сто и с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива - рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

Банката многократно е критикувана, че не изпълнява основната си функция, а именно да подпомага малкия и среден бизнес.