Министър Николай Денков: Българското слово е свещено
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2021 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николай Денков: Българското слово е свещено

/КРОСС/ „Създаването на българската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Неговото значение отдавна е надскочило границите на България и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа, а и извън нея". Това посочва служебният министър на образованието Николай Денков в приветствие по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Министърът пожелава на всички образователният процес да продължи в реална учебна среда и благодари на учителите и преподавателите за всеотдайния труд, на родителите - за доверието, и на учениците - за мотивацията по време на обучението в електронна среда.

„Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: „В началото бе словото...", казва още министър Денков.