Историческо православно богослужение в базиликата "Свети Петър" във Ватикана
Секция: Православие
24 Май 2021 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историческо православно богослужение в базиликата "Свети Петър" във Ватикана

/КРОСС/ Историческо богослужение в базиликата „Свети Петър" във Ватикана се очаква днес. Пред Българското национално радио доцент презвитер Иван Иванов, новият православен български свещеник в Рим, заяви:

„Получихме позволение. За първи път в историята въобще на православната църква днес ще направя молебен в базиликата Сан Пиетро, в криптата на папите, където се намира параклисът, посветен на покровителите на Европа - т.е. светите братя Кирил и Методий".

Също за първи път български митрополит ще отслужи света православна литургия на централния олтар в базиликата Сан Клементе, където е гробът на свети Кирил Философ. Това ще стане на 27 май, четвъртък, съобщи доцент презвитер Иван Иванов.

„По отношение на богослужението на 27 май - това ще е първата божествена литургия, която ще се извърши в близост до мощите на Св. Кирил Философ, което за историята на православната църква е първото след IX век - първо богослужение от православен архиерей в съслужение със свещенослужители от нашата българска задгранична епархия.

Това ще бъде много достойно и уникално, ако ние можем да възстановим това богослужение в чест и памет на живота и мисията на Светите братя Крил и Методий. Благодаря за тази възможност на Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний", каза презвитер Иванов.