Платформата Авторски права.com в помощ на българските творци
Секция: КУЛТУРА
24 Май 2021 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Платформата Авторски права.com в помощ на българските творци

/КРОСС/ Авторски права.com e новата платформа, която Българската хип-хоп асоциация създава, за да подпомогне авторите, занимаващи се с изкуство, в битката за правата им. Платформата превежда Закона за авторското право и сродните му права на разбираем език, като дава отговор на най-често задаваните въпроси, от типа на: „Защо трябва да съм член на организациите за колективно управление на правата у нас и какво те ще направят за мен като автор, изпълнител или продуцент?".

Проектът се реализира със съдействието и финансовата подкрепа на „Профон" и в сътрудничество с научното електронно списание „Net Science". В изготвянето на материалите, поместени в платформата, се включват юристи и специалисти по авторско право.

Авторски права.com, както и другите проекти на Българската хип-хоп асоциация - като например първият Национален каталог на денс групите в България, който практически може да отведе човек до дадена танцова школа у нас - са социално насочени. Те целят единствено и само да бъдат в помощ на артистите и най-вече на тези, които са засегнати от пандемията.

Асоциацията се гордее и с още един красив проект - първият мемориален графит у нас. Той е в памет на българския хип-хоп изпълнител Ясен Иванов, известен като G Dogg. Графитът е нарисуван на стената на 74-то училище в София - училището, в което Ясен е учил - от световно известните графити артисти Arsek & Erase. Мемориалният графит и работата по него са дигитализирани и достъпни за всеки, който има желанието да ги види.