Арт Галерия Le Papillon представя изложбата на Христо Христов „Преминаващи фигури“
Секция: КУЛТУРА
26 Май 2021 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арт Галерия Le Papillon представя изложбата на Христо Христов „Преминаващи фигури“

/КРОСС/ "Изкуството е един голям урок за искреността. Истинският художник винаги изобразява това, което мисли, и не се страхува да смаже съществуващите норми. По този начин той учи на искреност себеподобните си." - Огюст Роден

С голямо удоволствие и чест от 13-ти май до 9-ти юни 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя творчеството на талантливия и обичан варненски скулптор и художник Христо Христов с последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят.

Христо Христов е автор, чийто произведения се превърнаха в неотменна част от постоянната експозиция на галерия Папийон. А самостоятелните му изложби, осъществявани периодично в изложбената зала на галерията се радват на изключителен успех както сред почитателите на съвременното изкуство в България, така и предизвикват интерес и в чуждестранни колекционери.

Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е не по-малко ценен в последните години за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на душата на творец, завладян от формата и нейната линия. Типичния за автора стил да се изразява с твърдост, преплетена с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи завладява и чуждестранната публика в успешните си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша и доказва, че творчеството му не се ограничава с локалното, а среща естетическото разбиране и любов на хора от различни националности и култури.

Изкуството на Христо Христов е със силно изразен характерен почерк, енигматично и многопластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, сложни, често приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и силна енергия, страст, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се докосваме до скулптурата му.

То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания, винаги балансиращо твърдост и нежност в изчистването на линиите и формата. Основното, от което се вълнува авторът е фигурата и нейното послание като философия, история, която е умело загатната в стилизирания образ и характерната му плетеница от релефи.

В скулптурата му движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се предизвикват у зрителя. Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби.

Изложбата може да бъде видяна до 09-ти юни 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и може да бъде разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта artpapillon.com.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата и е подкрепена от каталог, в който са поместени всички последни творби на Христо Христов.