Жълт код за проливни валежи и опасност от градушки и утре
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2021 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за проливни валежи и опасност от градушки и утре

/КРОСС/ Захлаждане се очаква днес, по-съществено в северната половина от страната, където максималните температури ще бъдат между 23° и 26°, в южната - от 27° до 30°, в София - 23°, по Черноморието - между 18° и 21°. Ще бъде ветровито и в много райони, с изключение на Източна България, ще има валежи и гръмотевични бури.

Предупреждение за локални значителни количества и опасност от градушки е в сила в 14 области.

През нощта валежи и гръмотевични бури ще има главно в западната половина. Минималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 12° и 17°, а максималните утре - между 22° и 27°. Ще бъде ветровито, с умерен вятър от изток-североизток. За разлика от днес ще вали и в източните райони, но по-интензивни ще бъдат валежите в западната половина от страната, където е обявен код жълто за локални значителни количества, силни гръмотевични бури и опасност от градушки.

По Черноморието ще има разкъсана, след обяд по-често значителна облачност. На отделни места ще има и валежи. Максималните температури ще са между 19° и 22°. Температурата на морската вода е от 15° до 18°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала, а вятърът - умерен, от североизток.

Лоши условия за туризъм в планините утре. И там ще има валежи, на места интензивни, силни гръмотевични бури и също опасност от градушки.

Захлаждането ще продължи и в петък, когато отново в много райони от страната ще вали. Очакванията са през почивните дни валежи да има на по-малко места, да има повече слънчеви часове и максималните температури, макар и временно, да се повишат.