Дебютен концерт на ослепителната руска пианистка Евелин Березовски
Секция: КУЛТУРА
26 Май 2021 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дебютен концерт на ослепителната руска пианистка Евелин Березовски

29 май от 19 ч. в Камерна зала „България" от 19.00 ч.

/КРОСС/ Описана от френската преса като пианистка с „огромен темперамент, ослепителна техника и сърце, което ги следва", Евелин ще дебютира в София, в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици", който тази година се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

В програмата на 29 май, публиката ще има удоволствието да чуе „Танци от Лигата на Давид" от Роберт Шуман. Това е група от осемнадесет пиеси за пиано, композирани през 1837 г. и кръстени на неговото музикално общество Давидсбюндлер (Лигата на Давид), а основната тема е по „Мазурка" от Клара Шуман. Следващата група пиеси е от Едгар Григ и е селекция от редицата „Лирични пиеси" композирани през различни години в неговото творчество. Концертът ще завърши с едно от най-известните произведения на Морис Равел - „Ла Валс" (1920) в транскрипция за соло пиано. „Ла Валс" разкрива дълбините на романтизма с мощ, енергичност и възторг и е несъмнено едно от най-забележителните произведения в Европа след Първата световна война.

ЕВЕЛИН БЕРЕЗОВСКИ представяйки своя уникален пианистичен стил, изнася концерти на престижни сцени като Wigmore Hall и Southbank Center (Лондон), Московската филхармония, Elbphilharmonie (Хамбург) и фестивалите La Roque D'antheron (Франция), Les folles journées du Japon (Япония), Fêtes d'Olympia (Франция), Фестивалът на Lorin Maazel (Великобритания), както е и редовен гост във фестивала Pianos Folies de Touquet (Франция). Изпълнявала е концерти с Tokyo Mozart Players под ръководството на Хавиер Рот, Musica Viva под ръководството на Александър Рудин, Латвийския национален симфоничен оркестър под ръководството на Андрис Пога, Симфоничния оркестър на Тайланд и Северночешката филхармония под ръководството на Гудни Емилсон, Камерният оркестър на солистите на Хуленкур под ръководството на Джузепе Монтесано и Бен Елин и други.

Родена в Москва през 1991 г., Евелин започва да свири на пиано на 5-годишна възраст и се появява за първи път с оркестър на 11-годишна възраст с Моцарт концерт за пиано и оркестър K415. Учила е при известните професори Хамиш Милн (Лондон), Елисо Вирсаладзе (Италия), Рена Шерешевская (Париж), Мария Жоао Пиреш (Португалия), както и със своя баща, известният пианист Борис Березовски. Пианото е едно от артистичните увлечения на Евелин, тя е също отличен фотограф, художник, композитор на съвременна електронна музика и притежава огромен талант за артистична експресия.

Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%. Билети ще намерите на касите на залата и в електронната мрежа. http://epaygo.bg/1903951182.

Цялата програма на фестивала и всички съпътстващи събития, може да намерите тук: www.sofiaweeks.com, както и на www.facebook.comhttps://www.sofiaweeks.com/