Един век Съюз на артистите в България
Секция: КУЛТУРА
27 Май 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Един век Съюз на артистите в България

/КРОСС/ През ноември в ефира на БНТ историята ще говори. Тогава, 100 години след официалното регистриране на първото сдружение на театралните деятели у нас, Съюзът на артистите в България ще бъде разказан в документален филм.

„Един век по-късно“, засега само работно заглавие, ще проследи какво се е случило със Съюза в три последователни периода – от създаването му до 1944 година, по време на социализма и след политическите промени, та чак до наши дни. Архивни кадри, фотографии и документи ще представят историята, мисията и дейността на САБ. Сред създателите на филма са театралният режисьор Илко Ганев и писателката Теа Денолюбова.

„Той е един вид отчет пред обществото на това, което сме направили“, каза в „Какво се случва“ Илко Ганев, който от пет години е неизменна част от Съюза.

„Един век по-късно“ има за цел и да изгради мост между поколенията артисти в България и всички увлечени в мисията на САБ. Основна роля в изграждането на този мост има именно Теа, която е съсценарист и съавтор на филма.

„Да направим скока от миналото към днешна дата ще е предизвикателство за мен“, сподели тя и допълни: „Миналото в крайна сметка е единственото сигурно, което имаме, затова нека си го обгрижим, нека да го уважаваме, да го обичаме. То стои там, трябва да го пазим.“.

Двамата с Илко Ганев са единодушни в това, че в Съюза на артистите у нас работят „летящи хора“, които вярват в мисията му и дават всичко за нея – време, усилия, емоции. А за това раздаване е нужно и достойно заплащане, което не е срамно да се изисква. Разбира се, при изпълнение на дълга, който артистите имат към театъра и неговата история, а и към хората, които го обичат.

В предаването, посветено на 100-годишния юбилей на САБ, се включи и председателят му – Христо Мутафчиев, който вече 16 години се опитва заедно с екипа да развива не само синдикалната дейност на Съюза, но и да работи за утвърждаването на сценичните изкуства и развитието на културата, както са правили всички големи имена, заемали този пост преди него. Той обясни защо думи като „чест“, „достойнство“, „уважение“ и „благодарност“ вървят ръка за ръка със Съюза на артистите в България, както и защо такива като „управление“, „власт“ и „политика“ често са с неясно значение.

Всяка една общност, независимо малка или голяма е тя, е представителна извадка на обществото, в което живеем, така че театралната гилдия има какво да разкаже за България през изминалите 100 години.