Математикът Лъчезар Томов: Управляваме кризата на късмет
Секция: Анализи
27 Май 2021 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Математикът Лъчезар Томов: Управляваме кризата на късмет

/КРОСС/ „Ние управляваме до голяма степен тази криза на късмет, поради което и в момента сме със затишие заради много преболедували, не заради много ваксинирани. С цената на много преболедували и със смъртност първа в Европа и трета в света на 100 хиляди постигнахме нашия велик успех."

Това мнение Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика" на Нов български университет.

"Ако броят на заразените не се увеличи и след абитуриентските балове, това ще е индикатор колко много хора са преболедували", заяви той по БНР.

„От епидемична гледна точка в момента имаме затишие, което се дължи на няколко фактора. Първият фактор е много големият брой преболедували. Официалната бройка спокойно можете да я умножите по 6, дори по 7, което прави 2 500 000. Също така имате 600 000 души с две дози. Трябва да се отчита, че официалното преброяване на населението не показва реалния брой живеещи хора у нас. Което дава доста добро съотношение преболедували и ваксинирани към общ брой", посочи Томов.

Според него, заради ниската гъстота на населението и по-слабия трафик в определени региони у нас в сравнение с Германия или Англия например, при едни и същи мерки се получават различни резултати.

"Ако няма навлизане на нови варианти на коронавируса в страната, можем да сме спокойни през цялото лято до септември", смята Лъчезар Томов.

„Имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%", акцентира математикът.

Според него, по подобие на Швеция трябва да се забранят големи събирания както на открито, така и на закрито. „При капацитет 20-30% в заведенията няма да има разпространение там."