Критичната точка в глобалното затопляне може да бъде достигната скоро
Секция: Наука
27 Май 2021 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Критичната точка в глобалното затопляне може да бъде достигната скоро

/КРОСС/ Шансът глобалните температури да достигнат временно 1,5 градуса над доиндустриалните нива през следващите пет години вече е 40 процента, като се повишава, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Това не означава, че светът ще премине критичната граница, поставена от Парижкото споразумение за климата, която според специалистите е таванът, за да бъде избягнат катастрофален ефект. Парижкото споразумение разглежда температурите за 30-годишен период, а не през индивидуални години.

Прогнозата в доклада на Световната метеорологична организация (СМО) обаче показва, че "се доближаваме измеримо и неумолимо" до тази граница, каза генералният й секретар Петери Талас. Той определи изследването като още едно предупреждение да бъдат намалени парниковите емисии.

Всяка година от 2021 до 2025 вероятно ще бъде с един градус Целзий по-топла, установи изследването. Шансът поне една от тях да стане най-топлата, откакто се води статистика, е 90 процента. Досега рекордът принадлежи на 2016 г.

През 2020 г. - една от трите най-топли, средната температура беше 1,2 градуса Целзий над доиндустриалнте нива. Затоплянето ще засегне почти всички райони.

СМО използва данни от няколко източника, сред които на НАСА и на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Докладът прогнозира увеличена вероятност за тропически циклони над Атлантическия океан, повече валежи в Сахел в Африка и в Австралия и засушаване в югоизточна Северна Америка.

Като погледнем топлинните вълни в морето и на сушата, топенето на ледовете, затоплянето на океаните и миграцията на видовете към по-прохладни райони, "това са повече от температури" - каза Ръсел Воуз от центъра за климатични анализи на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата. - Има промени в атмосферата, океаните, ледовете и биосферата, които показват затоплящ се свят."