Директорът на Националната галерия гостува в „ART Детектив“
Секция: КУЛТУРА
29 Май 2021 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на Националната галерия гостува в „ART Детектив“

/КРОСС/ В новия епизод на подкаста за култура и изкуство на БНТ „Арт Детектив", водещата Симона Кръстева гостува на „Квадрат 500" - най-новата и голяма сграда на Националната галерия, която преди броени дни отбеляза шестия си рожден ден. Домакин на дигиталния проект на обществената телевизия е Яра Бубнова - известен изкуствовед, художествен критик, куратор и директор на Националната галерия.

Яра Бубнова ще сподели за зрителите и слушателите на „ART Детектив", как оцелява изкуството по време на пандемия, как се променят галериите в света на дигиталните технологии и социалните медии и в тази светлина - какво да очакваме от нашата Национална галерия. Тя разказва още и с какво са се обогатили фондовете на галерията през последните години, как можем да определим кое произведение на изкуството е достойно да бъде откупено и кое не, как се подготвя излагането и подбора на съвременното изкуство в Националната галерия, както и кои са предстоящите изложби.


Визитка на водещата

Симона Кръстева е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie's London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby's New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.