Буяр Османи: Остават две седмици за преодоляване на различията с България
Секция: Коментари
29 Май 2021 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Буяр Османи: Остават две седмици за преодоляване на различията с България

/КРОСС/ Оставам на мнение, че през юни има най-добрия шанс за започване на преговори, като преди това остават две седмици за преодоляване на различията. Налице е сериозен ангажимент от португалското председателство, знаете с конкретното предложение, което оценихме като добра основа за преодоляване на различията", каза външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от скопския телевизионен канал "Телма".

"Ние вярваме, че португалското предложение се отнася до чувствителността на трите страни, нашата страна, българската страна и страните членки, които очакват преговорният процес да не бъде замърсяван с двустранни въпроси и че това може да бъде добра основа за преодоляване на различията", допълва той.

По време на днешното посещение в община Тетово той заяви, че властите продължават да възстановяват доверието с България.

„Продължаваме да възстановяваме доверието, има конструктивни отношения, конструктивна реторика между нас и българското правителство. Тези осъществени контакти са важни за възстановяването на това доверие и очаквам комуникацията да се засили през следващия период. "Нека се опитаме да обърнем внимание на чувствителността и от българска страна, но разбира се, имайки предвид нашата чувствителност по въпроса", каза той.

Външният министър вярва, че е даден ясен сигнал, че регионът достига критична точка на загуба на доверие в процеса и че, както той каза, това се разбира в България, разбираме го и ние и държавите-членки.

„Очевидно е, че времето за действие е сега. Не искам да повишавам очакванията на гражданите, миналото показа, че въпреки че имахме перфектен опит за започване на преговори и се превърнахме в тест за доверието в процеса, очевидно този въпрос зависи от много вътрешна динамика в държавите-членки, но за нас е важно да бъдем упорити. Имаме задължение,