Облекчени мерки: От 3 юни пътуваме до Кипър само с PCR или ваксина
Секция: Туризъм
01 Юни 2021 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Облекчени мерки: От 3 юни пътуваме до Кипър само с PCR или ваксина

/КРОСС/ От 3 юни България ще бъде преместена от "червения" в "оранжевия" списък на Кипър, което означава, че режимът на влизане в страната ще се облекчи.
Вместо изискването за представяне на два PCR теста (един 72 часа преди пътуване и втори при кацане на летището), от 3 юни българите ще могат да влизат в страната само с един PCR тест или със сертификат за ваксинация.

Ваксините, които Кипър признава, са тези на "Пфайзер", "Астра Зенека", "Джонсън и Джонсън", "Модерна", "Спутник" и "Синофарм". При двудозовите ваксини трябва да е поставена и втората доза, а при ваксината на "Джонсън и Джонсън" - да са минали поне 14 дни от поставянето ѝ.

Остава в сила и задължението на пътниците да се регистрират в специалния сайт CypressFlightPass.

Нови облекчения на живота в страната
От 1 юни в Кипър влизат в сила облекченията на ограничителните мерки, които правителството обяви миналата седмица, съобщи кипърското издание "Филелефтерос".

Вече ще бъде разрешено да се събират до 20 души в частни домове, а за сватби и кръщенета този брой може да бъде по-голям.

Разрешено е провеждането на сватби, кръщенета и погребения, стига присъстващите да не надхвърлят 50 процента от капацитета на помещението и да разполагат с т.нар. "Сейфпас" (SafePass), т.е. документ, потвърждаващ, че са ваксинирани, преболедували са КОВИД-19 или разполагат със скорошен отрицателен антигенен тест. "Сейфпас" е задължителен за лицата на възраст над 12 години.

Вече могат да се провеждат публични събирания като сватби, кръщенета, абитуриентски балове и т.н. в ресторанти, парти центрове, хотели, нощни клубове и др. при следните условия:

- до 150 души на закрито за обяд или вечеря,

- до 280 души на открито за обяд или вечеря,

- до 250 души във всеки един момент на открито за прием/коктейл.

Отварят театрите, кината, казината, богослужебните места и т.н., като се позволява да се запълват до 50 процента от капацитета си. Във всички закрити обществени места посетителите над 12-годишна възраст трябва да представят "Сейфпас".