Радев: Разширяването на ЕС не е спринт, а съвместно пътуване на приятели
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юни 2021 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Разширяването на ЕС не е спринт, а съвместно пътуване на приятели

/КРОСС/ Президентът Румен Радев обсъди европейската перспектива на страните от Западните Балкани с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза, който е на посещение в България.

Според държавния глава разширяването на Европейския съюз не трябва да се гледа механично, защото това не е спринт, при който трябва да се финишира в точно определено време, а е съвместно пътуване на приятели.

Радев подчерта, че най-важната задача пред София и Скопие е да възстановят пълноценния диалог помежду си на всички нива. Българският държавен глава благодари на колегата си Марсело Ребело де Соуза за усилията на Португалия, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, да намери конструктивен подход по темата за разширяването:

„Пазарихте се на този подход. Виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на пътни карти, на съответните документи и отношение, разбира се, на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции, за да сме убедени, че процесът по разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим".

Радев подчерта, че трябва да се работи в името на младите в България и Република Северна Македония:

„Когато паднат границите, за което всички мечтаем да стане час по-скоро, тези млади хора да не се мразят".

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза посочи, че страната му има принципна позиция по темата за разширяването:

„Не искаме да подхождаме с предразсъдъци по въпроса. Ние самите сме станали част от Европейския съюз в процеса на разширяване. Процесите са сложни. Относно Западните Балкани знаем, че темата е чувствителна. Това, което има значение, е да се отворят пътища за преодоляване на различията. Следим темата внимателно. Необходима е повече дискретност, за да има резултат. Понякога вдигането на много шум не помага".

Марсело Ребело де Соуза е в България по покана на държавния глава Румен Радев. Гостът беше посрещнат с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски". Утре двамата държавни глави ще посетят Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и ще разгледат експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека".