Кирил Петков: Фактите в посока "Булгартабак" и "Техномаркет" сочат за връзка между Пеевски и ББР
Секция: ИКОНОМИКА
03 Юни 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Петков: Фактите в посока "Булгартабак" и "Техномаркет" сочат за връзка между Пеевски и ББР

/КРОСС/ Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности. Това коментира в ефира на "Бизнес.БГ" служебният министър на икономиката Кирил Петков относно новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и още длъжностни лица от България заради корупция.

Ние като българи, много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща. Така че, това което се случва в момента, нашата цел като служебно правителство е точно това - институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки, заяви още министърът.

На въпрос дали има информация, че ББР е отпускала средства под формата на кредити на Делян Пеевски, министър Петков заяви:

Все още нямаме достъп до кредитните досиета на ББР, така че все още не мога да кажа кои са хората, получили кредити в особено големи размери. Никога този тип личности не се финансират директно, обикновено това се случва през други фирми и хора. Но неоспоримите за мен факти, че има някаква връзка, са в посока "Булгартабак" и "Техномаркет".

В този момент няма действащ надзор, надявам се че след като започна и проверката на БНБ тази ситуация ще се промени , допълни министърът на икономиката.

Хората в БНБ следват буквата на закона по правилния начин, аз не мога да дам оценка на тяхната работа, категоричен е Петков.

Това, че назначиха проверка на база публичен отзвук, за мен е правилна стъпка. Надявам се, че надзорът, който чака одобрение от БНБ, ще може сравнително скоро да заработи, допълни Петков.

ББР е много ликвидна банка и няма ликвиден проблем, категоричен е той.

Най-късно в понеделник държавата ще излезе с нови икономически мерки за подкрепа.

Проблемът с бюджета не е дали има или няма пари, а дали законът ни разрешава да харчим тези пари, обясни министърът и даде като пример как заради 50-те лева добавка за пенсионерите се е наложило орязване на бюджета на всяко министерство.

Ще се фокусираме в сърцето на икономиката и това са малките и средните предприятия, подчерта икономическият министър относно готвените от държавата мерки.