Джоди Фостър ще получи почетна „Златна палма“ на кинофестивала в Кан
Секция: Шоубизнес
03 Юни 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джоди Фостър ще получи почетна „Златна палма“ на кинофестивала в Кан

/КРОСС/ Американската актриса и режисьорка Джоди Фостър ще бъде удостоена с почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.

"Джоди Фостър ще получи "Златна палма" като признание за блестящата ѝ кариера, уникалния ѝ талант и дискретната ѝ, но същевременно твърда ангажираност за справянето с големите предизвикателства на нашето време", се казва в направеното от организаторите изявление.

В него се посочва също, че актрисата ще бъде почетен гост на церемонията по откриването на 74-ия кинофестивал в Кан, който ще се проведе на Френската Ривиера от 6 до 17 юли.

Сред предишните носители на почетна "Златна палма" са Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Ален Делон.

"Идеите, които Джоди Фостър се стреми да предаде като актриса и режисьор са особено важни в това време на предизвикателства. Ще я почетем с топлота и възхищение", заяви фестивалният директор Тиери Фремо. Джоди Фостър е играла в над 70 филма, сред които "Шофьор на такси", "Нел", "Маверик", "Анна и кралят", "Човек отвътре".

През 1988 г. актрисата се снима в криминалната драма "Обвинената", за изпълнението си в която получава първата си награда Оскар. Световна слава и второ отличие на американската киноакадемия ѝ носи ролята в култовия трилър "Мълчанието на агнетата" (1991).

Най-новият филм с участието на актрисата "Мавританецът" излезе на екран тази година. Въпреки че ролята ѝ донесе награда Златен глобус, Фостър се размина с номинация за Оскар.

Джоди Фостър е първата актриса, отличена с две награди на американската киноакадемия, преди да е навършила 30 години.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит с филма "Анет" на френския режисьор Леос Каракс с Марион Котияр и Адам Драйвър в главните роли. Председател на журито ще бъде американският режисьор Спайк Лий.