Илиян Василев: САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов
Секция: Интервюта
03 Юни 2021 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илиян Василев: САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

/КРОСС/ "Тези санкции са най-значимите актове в американската външна политика спрямо България". Това заяви в интервю за БНР Илиян Василев, бивш дипломат и активист в борбата срещу корупцията, председател на УС на фондация "Алтернативи и анализи". Той беше категоричен, че това е знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов.

По думите му страните ни са взаимосвързани в голяма степен и опасностите от безконтролното развитие на корупцията в България поставя под съмнение възможността да осъществяваме бизнес по правила, които са еднакви за всички, "и особено голям е проблемът с ерозирането на капацитета на България да изпълни съюзническите си ангажименти по линия на НАТО благодарение на тази ендемична корупция, през каналите на която проникват чужди влияния":

"От една страна е заявеното в съобщението на Държавния департамент на САЩ, че корупцията пречи за развитието на България да реализира целия си потенциал на членството си в ЕС и НАТО и да може да заеме по-сериозно място като актив в палитрата на страни в ЕС и НАТО. Ние сме на дъното и сме много проблемни. Тази корупция не е местно, случайно появило се явление в България, а е елемент на системна и целенасочена политика на модел, изнесен от Русия и получил тук радушен прием поради сходния генотип на управляващите в Москва и в София".

Дипломатът посочи, че най-големият проект на управлението на Борисов е руският проект, наречен у нас "Балкански поток".

Василев подчерта, че проучването на процеса на корупция и на олигарсите в България е започнало с влизането на страната ни в ЕС и НАТО.

"Очакваше се още миналата година да бъде обявено името на г-н Делян Пеевски, но за да се избегнат обвинения в намеса в политическия процес, не се случи. ... Не може да се каже, че е избран таймингът сега - преди предсрочните избори в България", коментира дипломатът.

Илиян Василев подчерта, че САЩ са ни подали добра топка, като са казали, че това ги засяга и затова се намесват, но "работата трябва да си я свършим тук, защото ако на 11 юли отново се гласува за Бойко Борисов и Пеевски, значи никой не може да ни помогне, но аз мисля, че ще има промяна".

Той прогнозира, че САЩ няма да спрат дотук и ще продължат с посочването на корумпирани лица:

"Пеевски и Борисов се превръщат в огромен проблем, уязвими точки в развитието на България, оттам върху капацитета ни в ЕС и НАТО". Според него, ако Борисов и Пеевски потърсят геополитическа защита, те ще се обърнат към Русия.