"Електроразпределение Юг" извършва подготовка за лятното подсигуряване на мрежата по време на активния туристически сезон
Секция: Интервюта
05 Юни 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Електроразпределение Юг" извършва подготовка за лятното подсигуряване на мрежата по време на активния туристически сезон

/КРОСС/ Традиционно всяка година още преди началото на летния сезон "Електроразпределение Юг" /част от EVN/ извършва подготовка за лятото. Целта е подсигуряване на мрежата по време на активния туристически сезон и очакваното по-високо потребление на електроенергия. Подготвителните дейности в "Електроразпределение Юг" /ЕР Юг/ вече се извършват по места, като обхващат цялото Южно Черноморие.

Това каза ръководителят в отдел "Комуникации" в EVN България Петър Костадинов в интервю за БТА. По думите му предвидената инвестиционна програма на EVN за област Бургас през тази година възлиза на над 27 млн. лв. Основните направления в нея са развитие на разпределителната мрежа и повишаване сигурността на захранване. Той добави, че за сигурността на мрежата в региона от важно значение е и подсигуряването на капацитет в подстанциите на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, които захранват региона и мрежата на "Електроразпределение Юг" с електроенергия. Костадинов изтъкна, че през последните години EVN успява да увеличи разкриването на количества открадната електрическа енергия. Основна предпоставка за това е масовото внедряване на електромери, позволяващи дистанционно отчитане, както и на целенасочени проверки по обекти.

Следва цялото интервю:

- На прага на летния сезон как "Електроразпределение Юг" /ЕР Юг/ и EVN се подготвят за по-натоварения период и по-голямата консумация по Южното Черноморие?

Отговор: Традиционно всяка година още преди началото на летния сезон EР Юг /част от EVN/ извършва подготовка за лятото. Целта е подсигуряване на мрежата по време на активния туристически сезон и традиционно очакваното по-високо потребление на електроенергия. Подготвителните дейности в ЕР Юг вече се извършват по места, като обхващат цялото Южно Черноморие. Основните от тях са: технически преглед и инспекции по трафопостове и възлови станции; преразпределение на енергийни товари с цел равномерно натоварване на съоръженията; изграждане на нови допълнителни връзки между трафопостове; ЕР Юг извършва ежедневен мониторинг на натоварването на електропроводи средно напрежение и актуализиране на оперативни схеми; подсигуряване на аварийни екипи, допълнителни материали и техника. Дружеството има готовност за включване на допълнителни екипи при необходимост; в ЕР Юг функционират денонощно два диспечерски центъра за управление на мрежата.

- Какъв е размерът на инвестициите, които сте отделили за подобряване на мрежата по Черноморието и в какви проекти са вложени?


- Предвидената инвестиционна програма на EVN за област Бургас през тази година възлиза на над 27 млн. лв. Основните направления в нея са развитие на разпределителната мрежа и повишаване сигурността на захранване. Предвидено е изграждането на общо 95 км нови електропроводи и кабелни линии /средно и ниско напрежение/, както и 31 нови трафопоста и възлови станции. Част от дейностите са продължаване на внедряването на системата за дистанционно отчитане на електромери, която вече обхвана градовете, курортите, както и някои села в областта.

Кои са по-ключовите проекти, които предстои да реализирате в средносрочен план с цел повишаване на сигурността на захранването по морските ни курорти?

- За сигурността на мрежата в региона от важно значение е и подсигуряването на капацитет в подстанциите на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, които захранват региона и мрежата на "Електроразпределение Юг" с електроенергия. В тази връзка важно за снабдяването на района около Поморие, Ахелой, Равда, Каблешково е очакваното през юни 2021 г. включване на нова стационарна подстанция на ЕСО в Каблешково. С цел по-бързо свързване в мрежата, ЕР Юг изгради пет подземни кабелни линии до подстанцията. Предстои полагането на още четири подземни кабелни линии до новата подстанция. Досега за подсигуряване на този район ЕР Юг беше инсталирало мобилна подстанция "Каблешково". Същевременно за поредна година до гр. Обзор продължава да функционира друга мобилна подстанция на EР Юг.

В последните години значително се промени профилът на крадците на ток и вече можем да говорим, че бизнес потребителите крадат по-често ток от малцинствените групи. Наблюдавате ли подобна тенденция и по морето?

- Неправомерни действия при ползването на електроенергия обикновено се извършват повече от онези, които имат голяма консумация и по-голям финансов интерес да не я заплащат. През последните години EVN успява да увеличи разкриването на количества открадната електрическа енергия. Основна предпоставка за това е масовото внедряване на електромери, позволяващи дистанционно отчитане, както и на целенасочени проверки по обекти.

До момента ЕР Юг е инсталирало общо 1,1 млн. дистанционни електромери. Системата за дистанционно отчитане е внедрена в областните градове, в курортите, също така и в по-малки населени места и дори в някои села. В много райони, включително и в селата, ЕР Юг подмени изцяло мрежата - тя вече е с изолирани и усукани проводници, а не голи проводници, което прави неправомерното присъединяване много трудно.
През 2020 г. кражби от стопански клиенти са били 4181 MWh (мегаватчаса) за над 750 хил. лв. Кражбите при битови клиенти са били 2763 MWh за 540 хил. лв. От финансова гледна точка това са средства, които дружеството губи като ресурс за подобряване на захранването и качеството на услугите, от което страдат всички лоялни клиенти.

През последните години екоактивисти сигнализират за проблема с далекопроводите и птиците в района на Бургаските езера. Правите ли нещо в тази посока?

- Екологичните дейности винаги са били част от приоритетите на дружеството. От години компанията изгражда нови подземни кабелни линии или изолира съществуващи въздушни линии, така че от една страна да се подсигури в по-голяма степен захранването, а от друга - безопасността на птиците.

В много от предприетите от компанията мерки EVN взаимодейства с екологични и неправителствени организации - Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Зелени Балкани и др. Такова взаимодействие беше по проекта на БДЗП "Живот за Бургаските езера" по програма LIFE+ на Европейския съюз. В рамките на проектa EVN обезопаси 60 стълба.

Само за 2018 и 2019 година в област Бургас бяха обезопасени общо 714 стълба от общо 72 км мрежа. Допълнително през 2013 г. за първи път в страната бяха монтирани 760 дивертора (предпазни отразители) по линии около Атанасовско езеро.

EVN е първата инфраструктурна компания, която реализира проект по екологичната програма LIFE на ЕС, защото опазването на околната среда и биоразнообразието е основен приоритет в работата на компанията. В периода 2013-2018 EVN реализира проект за опазване на царския орел на територията на Странджа и Сакар. През 2021 г. ЕР Юг кандидатства отново пред ЕС за нов проект по програма LIFE - с цел обезопасяване на въздушни линии над Бургаските езера. По него също е предвидено подземно полагане на проводници.