Отбелязваме Световния ден на околната среда
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Юни 2021 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден на околната среда

/КРОСС/ Отбелязваме Световния ден на околната среда. Тази година той е посветен на "възстановяването на екосистемите" и ще се съсредоточи върху връзката между хората и природата.

Всяка година на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 година.

Оттогава събитието се е разраснало до глобална платформа за достигане до хора от всички краища на света и се чества в над 100 държави. Всяка година Световният ден се провежда с тема, която привлича вниманието върху остър належащ проблем, свързан с околната среда. Тази година денят е посветен на възстановяване на екосистемите, разказва Меглена Антонова от "Грийнпийс България":

"Тази тема свързана със ситуацията, в която се намираме. Реално миналата година - 2020 - показа, че здравето на околната среда е изключително важно, за да може ние като човечество да сме здрави. Тя е свързана и с настояването, когато се възстановяваме от икономическата криза, то да е обърнато и към възстановяването на околната среда."

В последните няколко години у нас се забелязва все по-сериозно отношение към опазването на околната среда, допълва още Антонова:

"Преди пандемията видяхме една доста сериозна вълна от активиране на най-младите хора в нашето общество - тийнейджърите. Смятам, че растат и в много аспекти наистина младите хора са доста по-осъзнати за тези проблеми от останалите."