Намаляват желаещите за ваксинация, може да бракуват ваксини с изтичащ срок
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2021 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Намаляват желаещите за ваксинация, може да бракуват ваксини с изтичащ срок

/КРОСС/ Драстично намаляват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 в Регионалната здравна инспекция в Благоевград - идват по 10-20 души на ден, съобщи БНТ.

Има достатъчно ваксини от всеки вид, но срокът на годност на някои от тях изтича съвсем скоро и може да се стигне до унищожаване на препаратите. Например, срокът на ваксините на "Модерна" изтича слез 8 дни.

Подобна е ситуацията в цялата страна, затова от здравното министерство са предприели инициатива за даряване и продаване на ваксини срещу коронавирус на съседни страни, където има недостиг.

Част от хората казват, че нямат информация за последиците от ваксините и затова не искат да се имунизират.

Д-р Венцислав Даскалов отбелязва, че повечето от хората се насочват към "Пфайзер" и "Модерна".

"Прави впечатление, че интересът към "Астра Зенека" е изцяло почти прекратен. Има хора, които търсят, както се казва, бързо разрешаване на въпроса с ваксинирането с еднодозовата ваксина на "Янсен" - коментира д-р Даскалов.

Здравни специалисти смятат, че е добре да бъдат взети мерки за стимулиране на ваксинирането, за да не се стига до бракуването на препаратите. А тези, които са най-малко предпочитани, ще бъдат дарени на съседни страни като Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.