Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Юни 2021 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й

/КРОСС/ Пчелите са сред от животинските видове, които изчезват с много бързи темпове в последните години. Това е наистина притеснително, защото от тяхната популация зависи в голяма степен изхранването ни - без опрашване няма реколта.
 В продължение на десетилетия учените наблюдават замърсяването на въздуха и през ефекта, който то оказва върху медоносните насекоми. Тежки метали, пестициди, радиоактивни отпадъци - всички те имат своето влияние. А напоследък един от найсериозните замърсители са оказва микропластмасата.

През 70-те години на миналия век се правят изследвания за пчелите и по-големите парчета макропластмаса и се установява, че насекомите изрязват от тях парченца с формата на полумесец - точно както правят с листата. Някои от тях дори занасят в кошерите си парченца от торбички, опаковки и други пластмасови изделия.

Днес обаче акцентът е върху въздействието между пчелите и микропластмасата. Насекомите са в досег с растенията, водата, почвата и въздуха, а всички те са пряко засегнати от замърсяването.
За проучването, проведено в Дания, учените събират хиляди пчели-работнички от 19 пчелина - девет в центъра на Копенхаген и 10 в крайградските и селските райони извън града. Те са взети директно от кошера, транспортирани са в чиста среда, след което се евтаназирани чрез замразяване и са старателно измити, за да се отстранят всички частици от тялото и краката им.

След това с помощта на микроскоп и инфрачервена светлина частиците са сортирани по размер, форма и вид материал. А резултатът е, че 15% от тях са микропластмаси, представляващи 13 различни синтетични полимера. Полиестерът доминира сред влакната, последван от полиетилен и поливинилхлорид. По пчелите също така полепват естествени памучни влакна.

Очаквано върху градските пчели са открити много повече частици микропластмаса. Но неприятната изненада е, че е голямо количеството им и при тези в крайградските и селските райони. Предположението на учените е, че вятърът разпространява частиците и така концентрацията им е еднаква в по-равните райони.
Тялото на пчелите е покрито от милиони косъмчета, чието основно предназначение е да пренася пчелния прашец от цвят на цвят. Но, оказва се, покрай него се закачат и куп други частици, на които не им е там мястото. Така микропластмасата се пренася лесно и чрез растенията, а пчелите се оказват част от процеса на разпространението на частиците по нашата планета, предава National Geographic.
Разбира се, важно е и доколко микропластмасата е опасна за самите пчели.

Учените все още спорят по въпроса дали насекомите вече са се адаптирали към

наличието на този материал в околната среда или не.

При експеримент, проведен в Китай, се доказва, че поглъщането на частици микропластмаса не води до повишена смъртност сред пчелите, но променя микробиома им, от което можем да заключим, че оказва негативен ефект върху съществуването им. Друг е въпросът, че химикалите, с които се обработва
пластмаса, могат да я направят в пъти по-вредна. А когато към тях добавим и
пестициди, коктейлът може да стане наистина смъртоносен.