Руските туристи ще могат да пътуват в Черна гора без PCR тестове и ограничения
Секция: Русия
06 Юни 2021 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските туристи ще могат да пътуват в Черна гора без PCR тестове и ограничения

/КРОСС/ Руските туристи могат да влизат в Черна гора без PCR тестове за коронавирус и без виза, както преди пандемията от КОВИД-19, заяви в интервю за ТАСС черногорският министър на икономическото развитие Яков Милатович, който участва в Петербургския икономически форум.
Милатович каза, че в случай на заразяване с коронавирус по време на престоя в Черна гора туристите ще получават безплатна медицинска помощ, а преди връщането в страната си - безплатен PCR тест.
Министърът отбеляза, че туризмът се е свил с 85 процента през 2020 г., което е довело до спад с 15 процента в икономиката на страната.

Той каза, че се надява на възстановяване на полетите от Русия в най-близко време, като отбеляза, че епидемичната ситуация в Черна гора вече позволява това. Милатович припомни, че полетите бяха спрени през март миналата година и още не са подновени.

Черногорският министър каза още, че Черна гора очаква в близките дни доставка от около 40 000 дози руска ваксина Спутник V, от която вече са доставени 10 000 дози.

Милатович изтъкна, че в Черна гора вече са ваксинирани 30 процента от пълнолетните граждани, в момента в страната има само 600 активни случая на коронавирус, което е 0,1 процент от населението, а някои райони от страната, включително и крайбрежни зони, са почти напълно свободни от ковид.

От вчера Черна гора отвори границите си за граждани на страните от ЕС и на Израел, които могат да влизат на нейна територия без изисквания във връзка с КОВИД-19.

Досега само граждани на съседните страни от региона можеха да влизат в Черна гора без тест за коронавирус или сертификат за ваксинация.