Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами гостува на Софийската филхармония
Секция: КУЛТУРА
07 Юни 2021 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами гостува на Софийската филхармония

Младите руски надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев също ще бъдат част от концерта

/КРОСС/ На 10 юни Софийската филхармония посреща трима забележителни музиканти. Виртуозният френски цигулар Теди Папаврами ще представи Третия концерт за цигулка на Сен-Санс. Младата надежда на руската музика Абисал Гергиев, син на суперзвездата Валерий Гергиев, ще бъде солист на Концерта за пиано от Скрябин. Диригентът Заурбек Гугкаев допълва програмата с любимата на всички увертюра-фантазия "Ромео и Жулиета" от Чайковски. Програмата е част от цикъла „Потомци - следовници" на фестивала „Софийски музикални седмици".

Безброй са наградите, които печели Теди Папаврами в дългата си кариера, започнала на 5 г.одишна възраст. Френският цигулар от албански произход е обявен за „дете-чудо", започнал да концертира на 8 г., а на 15 завършил Парижката консерватория с първа награда по цигулка. След като получава няколко награди (лауреат е на Международните конкурси „Рудолфо Липицер" в Италия и „Сарасате" в Памплона, удостоен е от SACEM с наградата „Джордже Енеску") започва международната му кариера.

Папаврами е концертирал в цяла Европа, Южна Африка, Турция, Япония, Израел с известни оркестри като Симфоничния оркестър на Баварското радио, Бамбергските симфоници, Оркестъра на Париж и на Френското радио, Филхармоничните оркестри на Монте Карло и Лиеж, Симфоничния оркестър на Полското национално радио и др. Свирил е под палката на прочути диригенти като Курт Зандерлинг, Антонио Папано, Кристофър Хогууд, Армин Джордан, Емануел Кривин, Жан-Клод Казадесю и др. Освен забележителен изпълнител, Теди Папаврами има и други арт-увлечения.


Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.