Много добър 5 е средната оценка на националното външно оценяване след IV клас
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2021 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Много добър 5 е средната оценка на националното външно оценяване след IV клас

/КРОСС/ Много добър 5 е средната оценка на националното външно оценяване след IV клас по български език и литература и по математика, съобщиха Министерството на образованието и науката.

С две отлични оценки са малко над 8900 ученици, а с две слаби - малко под 2400.

Регионите с най-високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Училищата с най-високи оценки по български език са само в столицата. Сред отличниците по математика са училища от Стара Загора, Русе, Пазарджик, както и основно училище от село Труд.

Близо две трети от четвъртокласниците са работили сравнително добре по творческата задача, но създаването на цялостен, свързан и граматически правилен текст продължава да е предизвикателство за тях, уточняват от образователното министерство.

От резултатите по математика става ясно, че учениците се затрудняват от задачите, които изискват търсене и избор на най-рационалния път за решаване, извличане и обработка на информация от таблици и схеми, пространствена ориентация.

Индивидуалните резултати от изпитите вече са видими онлайн. Всеки родител може да провери постиженията на детето си, като влезе в системата с входящ номер от служебната бележка и ЕГН на ученика.

Системата визуализира три полета - реалния брой точки от съответния тест, този резултат като процент от максималния брой точки, както и оценката по шестобалната система.

Резултатите, вписани във второто поле, ще бъдат отразени и в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.