Изминалата пролет е била най-студената в Европа от 2013 г.
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Юни 2021 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изминалата пролет е била най-студената в Европа от 2013 г.

/КРОСС/ Изминалата пролет е била най-студената в Европа от 2013 г., съобщи ДПА, като цитира данни на европейската спътникова система "Коперник".

Средната температура в периода между март и май е била с 0,45 градуса по Целзий под средната, измерена в този период между 1991 г. и 2020 г.

В големи части на Европа са измерени по-ниски температури от средногодишните. Изключение правят страните в Скандинавието и тези в югозападната част на Иберийския полуостров.

През май 2021 г. в по-голямата част от Европа температурите са били под средните, като центърът на тази аномалия е бил разположен над Германия. Нетипични за сезона условия за образуване на циклони са причината за най-студения месец май в Германия от 2010 г. насам.

В глобален мащаб обаче периодът е бил по-топъл от обичайното. Отчетени са по-високи от типичните за месец май температури, като средната е била с 0,26 градуса по Целзий по-висока от измерената в последните 20 години.

Затоплянето е усетено най-вече в западните части на Гренландия, Северна Африка, Близкия изток, северните и западните райони на Русия. За последната година глобалните температури са се повишили с 0,29 градуса по Целзий спрямо средните в периода между 1991 г. и 2020 г.