Русия предложи сделка на САЩ: Отмяна на санкциите срещу право да ползват МКС
Секция: Русия
08 Юни 2021 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия предложи сделка на САЩ: Отмяна на санкциите срещу право да ползват МКС

/КРОСС/ Москва иска санкциите на САЩ срещу руски компании да бъдат отменени в замяна на продължаване на експлоатацията на Международната космическа станция (МКС) и след 2025 г., съобщиха ДПА и ТАСС.

"Или си сътрудничим - и тогава санкциите трябва да бъдат вдигнати незабавно, или няма да работим заедно и ние ще разположим национални системи", каза ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в парламента.

Москва наскоро постави под въпрос участието си и след 2025 г. в поддръжката на 20-годишната МКС.

През април Рогозин обяви, че страната му е започнала да изгражда своя собствена космическа станция.

Няколко руски космически компании са обект на американски санкции, наложени заради подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна, припомня ДПА

Министерството на отбраната на САЩ освен това обяви, че повече не иска да използва руски ракети за изстрелване на спътници.

"Роскосмос" от своя страна изрази недоволство, че санкциите означават загуби за руските компании на международния пазар.

Ако Вашингтон остави в сила санкциите, САЩ ще носят отговорността за оттеглянето на Русия от МКС, заяви Рогозин на изслушване пред депутатите в Държавната дума, посветено на санкциите на

Запада и мерките за минимизиране на влиянието им върху политиката и икономиката на Руската федерация.

По думите му Русия иска да вземе решение за "по-нататъшната съдба на МКС" едва след като Вашингтон отмени санкциите.

Рогозин съобщи, че страната му е започнала изграждането на първия базов сегмент от космическата си станция, а ракетно-космическата корпорация "Енергия" ще подготви изстрелването й в срок до четири години.

Шефът на "Роскомос" поясни в изказването си, че решението на Русия за проекта МКС ще зависи в частност от това дали САЩ ще решат да запазят санкциите срещу двете компании Ракетно-космически център "Прогрес" и ЦНИИмаш, предаде ТАСС.

Рогозин добави, че САЩ може да изтеглят напред датата на налагане на обмисляни от тях санкции срещу руските ракетни изстрелвания така, че това да стане още тази година, но по думите му "Роскосмос" е готов за тези санкции.