Министър Минеков: 4,5 млн евро са изчезнали при реставрацията на Ларгото
Секция: КУЛТУРА
08 Юни 2021 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Минеков:  4,5 млн евро са изчезнали при реставрацията на Ларгото

/КРОСС/ Министърът на културата Велислав Минеков заяви, че не е сплашвал журналисти. Според него е използван натиск върху журналистите на БНТ, за да излязат с декларации в подкрепа на институцията.

"Поискал съм обяснение от г-н генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони, и че това е наистина нарушение на националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Спомняте си случая с вашата колежка Силвия Великова. Колегите в телевизията са били представени от министъра като терористи престъпници. Някъде да сте чели подобно нещо от мен?", заяви Минеков.

Загуби при използването на евросредства оповести министърът на културата Велислав Минеков на брифинг. Той се позова на доклад на ОЛАФ, според който са изчезнали 4,5 млн евро при реставрацията на Ларгото. Докладът с гриф "Секретно" препоръчвал да бъде търсена отговорност от трима министри и един кмет.

Министърът заяви, че ще сезира българската прокуратура, а след това и Европейската.
Ще внесе сигнал и в Европейска прокуратурата и за изграждането на "Квадрат 500", както и за злоупотреби и при реставрацията на крепост.

Министър Минеков коментира и обвиненията към Ангел Папалезов. Той определи претърсването в дома му като цинизъм, защото на принципа "белези на културно-историческа ценност", може да бъде претърсен всеки. Според Минеков това се извършва, за са бъде сплашен Папалезов и тези действия водят до унищожаването на специалисти, които познават трафика на културно-исторически ценности.