Водещи сайтове по целия свят се сринаха, заради проблем с глобалната мрежа
Секция: Технологии
08 Юни 2021 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водещи сайтове по целия свят се сринаха, заради проблем с глобалната мрежа

/КРОСС/ Редица уебсайтове се сринаха за известно време по целия свят, включително и този на британското правителство, пишат SkyNews и BBC. При опит за отваряне на сайта gov.uk излиза съобщение "503 недостъпна услуга". 

Други големи сайтове като The Guardian, Financial Times, Independent, New York Times, Evening Standard, Bloomberg и Le Monde също са засегнати от срива, както и Amazon, Reddit, eBay и Twitch. Сривът е засегнал някои услуги на сайта и приложението и на SkyNews.

По-късно става ясно, че е свързано с глобалната мрежа за онлайн доставка на съдържание (CDN) Fastly. Тя съобщи за прекъсване в своята мрежа, засягайки сайтове, които използват нейната платформа. Американската компания потвърди, че е намерила проблема и работи по остраняването му, но все още не са дали официално изявление.

Fastly изпълнява функцията "облачно пространство", която е предназначена да ускори времето за зареждане на уебсайтове, както и да ги предпази от атаки за отказ на услуга и да им помогне, когато трафикът е в най-високите си стойности.  От британското правителство публикуваха изявление в Twitter, че са наясно с проблема, свързан с достъпа до сайта им.

"Това е проблем, който засяга много други неправителствени уебсайтове. Разследваме случая по спешност", се казва още в съобщението.

Уебсайтовете вече работят безпроблемно.