Румен Радев: В правовата държава институциите работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юни 2021 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: В правовата държава институциите работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията

/КРОСС/ В правовата държава няма място за война между институциите. Те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес, запитан за коментар относно акция на ДАНС в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", Главна дирекция „Национална полиция" и Специализираната прокуратура.

Борбата срещу корупцията и организираната престъпност изисква и съдебна система, и прокуратура, които да демонстрират не избирателен подход, а да се задействат преди медиите и преди институциите от чужди държави да осветляват какво се случва в България, добави президентът.

В отговор на журналистически въпрос относно срещата на високо ниво на ръководството на Движението за права и свободи в Република Турция, Румен Радев подчерта, че България има една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани, без да ги разделя по етнос и следва и политическите партии да не го правят. „Мисля, че лидерът на Движението за права и свободи следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание, да спазва българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа", заяви президентът.

Държавният глава посочи също така, че отношенията между България и Република Турция са изключително важни и напомни, че страната ни винаги е работила активно за тяхното развитие. „Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник и тези отношения трябва да се развиват на основата на равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела", подчерта президентът.

След като откри в София конференцията „Инициатива „Три морета" - единство, иновации, свързаност", президентът коментира и че дванадесетте държави участнички в Инициативата, заедно с партньорите от Европейската комисия, Германия и САЩ, ще работят за постигането на много по-висок икономически ръст в региона и за привличане на много повече инвестиции. По думите на държавния глава, инициативата за регионална свързаност следва да създаде и благоприятни условия за задълбочено партньорство в областта на науката, образованието, иновациите и технологиите, така че да стимулира младите хора от Източна Европа да търсят тук своята професионална реализация и да се постигне много по-бързо социално и икономическо сближаване със Западна Европа.