Учени: Пушенето увеличава риска от заразяване с COVID-19
Секция: Наука
08 Юни 2021 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Пушенето увеличава риска от заразяване с COVID-19

/КРОСС/ Лекари от САЩ проследиха проникването на частици от коронавируса в белодробните клетки на пушачи на традиционни и на електронни цигари и откриха първи свидетелства за това, че и двата навика увеличават вероятността от заразяване с вируса SARS-CoV-2, съобщава ТАСС. Резултатите от изследването са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

"Нашите експерименти и наблюдения показват, че и концентрацията на тютюнев дим, и течността за никотиновите изпарители повишават вероятността от свързването на частиците на SARS-CoV-2 с ACE2 рецепторите на повърхността на белодробните клетки. Това означава, че употребата на цигари и вейпове повишава вероятността от заразяване с новия коронавирус", пишат изследователите.

След избухването на епидемията от коронавирус в Китай, в научните електронни библиотеки и в медиите се появиха множество противоречащи си публикации, като в някои се твърдеше, че пушенето повишава риска от заразяване с новия коронавирус и вероятността от развитие на тежки форми на инфекцията, а в други се твърдеше тъкмо обратното.

Група американски лекари под ръководството на Робърт Таран от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, САЩ, опитаха да намерят първи практически отговори на въпроса предразполага ли пушенето към заразяване с новия коронавирус.

Те изследвали детайлно разликите във функционирането на белодробните клетки при пушачи и непушачи и освен това проверили и дейността на белодробните клетки при хора, които употребяват електронни цигари с течности.

Учените установили, че вирусни частици проникват средно 20 на сто по-често в клетките на пушачи в сравнение с непушачите.