Сдружение „Български музеи" връчва националните награди „Наследство"
Секция: КУЛТУРА
09 Юни 2021 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сдружение „Български музеи" връчва националните награди „Наследство"

На 10 юни (четвъртък) от 16.30 часа в Националния военноисторически музей Сдружение „Български музеи" ще връчи наградите „Наследство" за 2020 г. Това са първите институционално установени награди, които отличават музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната и се връчват за 5-а поредна година.
Наградите се дават в три категории - Музей на годината, Образователна инициатива, Събития и работа с публики. Номинираните в категория „Музей на годината" са Националният военноисторически музей и Градската художествена галерия - Пловдив. В категория „Образователни инициативи" са номинирани Археологически музей „Велики Преслав", Исторически музей - Карлово, и Регионален исторически музей - Кюстендил. В категорията „Събития и работа с публики" за приза се състезават Регионален етнографски музей на открито „Етър", Исторически музей - Разлог, Музей „Борис Христов" - София, Национален музей на образованието - Габрово и Национална галерия - София.
Победителите се определят от жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей - БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ - Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей).