Ансамбълът ни със сребърен медал на Европейското по художествена гимнастика във Варна
Секция: СПОРТ
09 Юни 2021 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ансамбълът ни със сребърен медал на Европейското по художествена гимнастика във Варна

/КРОСС/ Ансамбълът ни за девойки в състав Александра Василева, Камелия Петрова, Сузан Пуладиан, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Мария Стаменова спечели сребърен медал в многобоя на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

Българките събраха сбор от 65.450 точки. Възпитаничките на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова изиграха силно композицията си с пет топки и бяха оценени с 38.250 точки, а на пет ленти допуснаха грешки и получиха от съдиите 27.200 точки. Така нашите момичета намериха място сред осемте най-добри отбора във финалите и на двата уреда.

Европейски шампионки с резултат от 67.800 точки (40.500 точки за съчетанието с 5 топки и 27.300 точки за това с 5 ленти) са гимнастичките на Русия.

Бронзовите отличия станаха притежание на ансамбъла на Израел с 63. 175 точки (37.000 точки за съчетанието с 5 топки и 26.175 точки за това с 5 ленти)

"Максималисти сме, защото знаем какво могат и как тренират в залата. Надяваме се довечера на финалите да изгладим всички неточности и да го изиграят наистина по най-добрия начин. Подготвяхме се с любов и спокойствие, но и с много работа. Момичетата знаеха, че нямат много време, работеха много концентрирано в залата и нямахме пропуснати тренировки. Наистина бяхме много концентрирани, много се раздаваха - и те и ние. Смятам, че наистина си изработихме съчетанията и сме напълно готови. Надявам се в пълния си блясък довечера да покажем композициите си", каза след края на състезанието за многобоя Вяра Ваташка.

Помощничката й Цветелина Найденова беше част от ансамбъла за жени, който спечели бронзов медал на Игрите в Рио 2016, но сега е от другата страна - като треньор.

"Много е трудно, защото тези деца определено им липсва опит. Те са по-малки, трябват им много състезания, много опит. Затова ние се опитахме да пресъздадем тази обстановка и винаги имахме поне по едно контролно на седмица - с публика, по трика, за да могат да се обиграват. Бих казала, че когато съм от другата страна сега като треньор притеснението е много по-голямо. Като състезател не съм се притеснявала толкова, просто знам, че излизам и си го изигравам, а сега отстрани е много по-притеснително. Направо ми идва да изляза и аз обаче не мога нищо да направя, само седим и гледаме и им стискаме палци да си го изиграят, защото наистина могат", допълни Цветелина Найденова.

Финалите на отделните уреди започват в 19.00 часа, а от 18.30 часа е официалното откриване.