Министър Комитова инспектира незаконно строителство по трасето на АМ "Хемус"
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юни 2021 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Комитова инспектира незаконно строителство по трасето на АМ "Хемус"

За да се строи, трябва да има издадени разрешителни след процедури от над 50-60 институции, а това би отнело 3-4, дори 5 години, според служебния министър

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в сряда инспектира на място строителството на магистрала „Хемус". Тя и представители на МРРБ представиха нагледно начина, по който са изразходвани плащания за пътя.

Министър Комитова показа на журналисти как преди няколко дни е започнал незаконен строеж, очевидно с цел имитиране на дейност.

За участък 6 край село Куцина, община Полски Тръмбеш, съгласно доклада на Сметната палата са платени авансово около 95 млн. лева.

Когато министър Комитова и журналисти от Велико Търново пристигнаха на място, на разчистен терен сред царевични ниви бяха струпани огромно количество строителни машини и камиони.

"Тази техника не е докарана тук, за да работи, а за да се покаже", категорични са представителите на МРРБ.
По думите на министър Комитова, за да се строи трябва да има издадени разрешителни след процедури от над 50-60 институции, а това би отнело 3-4, дори 5 години.

"Солидната сума е преведена преди доста време. Тогава фирмите, които са получили парите не са имали разрешителни за строеж. Не са им издадени такива, защото не са внесли съответните документи. Господата очакват от МРРБ да разреши строителството, но ще мине много дълго време. Те много добре знаят, че едни 90 млн.лева са дадени за нищо и сега, за да ги оправдаят правят цирк с много машини и с 30-тина крещящи работници, които казват, че искат работа. В случая обаче не става дума за работа, реално не са дошли да работят, защото са на паркинг и правят цирк", разясни говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

По думите му казусът е в ръцете на прокуратурата и тя трябва да се намеси много бързо.

"Прокурори вече влязоха в "Автомагистрали", която е дала тези милиони. Но прокуратурата трябва не само да се намеси, да прибере и да засекрети документите по казуса, а да направи така, че накрая парите да се върнат обратно в държавния бюджет, а виновните да влязат в затвора. Трябва да се установи дали преведените пари се харчат за това, за което са дадени. Според мен тези средства са дадени не, за да бъдат вложени, а да бъдат отклонени, но това ще го установят компетентните органи", допълни Кутев.

Той обяви, че ще помоли министър Комитова да изпрати искане до НАП да бъдат проверени банковите сметки на фирмите изпълнителки.

"Ще бъде много тежко ако се окаже, че към днешна дата тези пари не са по въпросните сметки. Дано да се окаже, че щом МРРБ е дало сумата на "Автомагистрали", а от там са преведени на фирмата. Много ще се радвам ако тези пари са по фирмената сметка, за да може те отново да бъдат върнати на гражданите на България", заяви още Антон Кутев.

Според министър Виолета Комитова не е редно да се замразява строителството на АМ "Хемус".

"Трябва да завършим всички ПУП-ове, защото трасето е разделено на много лотове, да приключим всички отчуждителни процедури, да се направят технические проекти, да се изкарат разрешения за строеж и да се върнем към нормален строителен процес на всички участъци от АМ "Хемус". За магистралата и за други пътни трасета са раздадени авансово около 1,5 млрд.лева", каза министър Комитова.

Докато тя обясняваше ситуацията пред журналисти, работници скандираха: "Искаме работа!" и "Оставка!".

"Тази техника е част от договора за наем на машини от "Автомагистрали", която ще участва в изпълнението на националния стратегически обект АМ "Хемус". Става дума за отсечка от 32 километра на лот 6. Машините бяха доставени на това място с писмо за мобилизация и специални режими на транспортиране", заяви представител на фирмата "Европейски пътища".

"Много от дейностите по трасета са извършвани без да е уведомявана АПИ. Пътната агенция е прескачана многократно като стопанин и основна фигура в тази система. Погазвани са правила, норми, разпоредби и хора", сподели Апостол Минчев, председател на УС на АПИ.

Директорът на РДНСК-велико Тръново Петя Комитова добави, че проверката на място е установила, че има извършено незаконно строителство с направени насипи. Ще бъде разпоредено незабавно да теренът да бъде възстановен.