Финансовото министерство публикува списък от 34 дружества, свързани със закона "Магнитски" на САЩ
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юни 2021 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансовото министерство публикува списък от 34 дружества, свързани със закона "Магнитски" на САЩ

/КРОСС/ Министерството на финансите разпространи списък от 34 дружества, които попадат или могат да попаднат в обхвата на санкциите, наложени миналата седмица от Службата за контрол на чуждестранните активи на американското финансово министерство върху български физически и юридически лица по закона "Магнитски".

Дружествата са свързани със санкционираните от Вашингтон бизнесмени Васил Божков и Делян Пеевски.

18 от тях са с регистрация в България, но част от тях вече са заличени. Останалите дружества са в страни от Европейския съюз и офшорни зони.

В обновения списък с физическите и юридически лица, които са били притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от санкционираните по закона "Магнитски"  Васил Божков и Делян Пеевски се появиха компании от „Панама Пейпърс“.

Компании, регистрирани в Обединените Арабски емирства, Британските вирджински острови, Нидерландските Антили, Кипър, Люксембург, Франция, Гърция и Албания са сред дружествата, които попадат под санкции заради свързаност чрез притежавани дялове, контрол или управление, със санкционираните по закона "Магнитски" Делян Пеевски и Васил Божков.

Любопитно е, че следите водят към Обединените Арабски емирства не само чрез компания, свързана с Божков, но и такава – с Пеевски.

Името на Делян Пеевски излиза и при единствената компания, регистрирана в Съединените щати. Това е Pure blue event management LLC.

49% от нея са притежавани от Делян Пеевски, което се потвърждава от имуществената му декларация за 2020-та година, която той подава в качеството си на депутат.

В списъка фигурира и чужда компания, продадена от Пеевски през 2016-та година.

Очаквано в данните се появяват и 18 дружества от България, част от които са с прекратена регистрация – именно онези, които са били собственост на Делян Пеевски.

Хазартните компании на Божков също са в списъка, включително и „Ню Геймс“, която е в несъстоятелност.

В списъка не присъстват компании, свързани с третия санкциониран по закона "Магнитски" български гражданин - Илко Желязков.

Тепърва предстои и допълнително разширяване на данните.