Тонове водорасли на плажовете на Сарафово край Бургас
Секция: Туризъм
10 Юни 2021 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тонове водорасли на плажовете на Сарафово край Бургас

/КРОСС/ Планина от мъртви водорасли „краси" един от плажовете на Сарафово край Бургас. На пръв поглед изглежда, че мъртвата маса е оставена да гние. Именно затова е бил подаден сигнал до регионалната екоинспекция, която проверява случая на 8 юни. Оказва се обаче, че нарушения не са установени, поне засега.

По данни на община Бургас се установи, че водораслите се струпват тук за оттичане на водата в морето и последващото им депониране и извеждане в районно депо „Братово". Това не е нарушение на Закона за управление на отпадъците, тъй като не са депонирани отпадъците. Те са временно съхранявани до момента на депониране, обясни в ефира на „Тази сутрин" Хатидже Исмаилова, ст. експерт „Управление на отпадъците" в РИОСВ Бургас.

Днес екоинспекторите имат среща с концесионера. Той твърди, че след изсъхването им водораслите се изнасят към зеленчукова градина. Не става ясно обаче колко време планината от мъртвата биомаса може да остане на морския бряг и дали не крие опасност за околните.

Според еколога Спас Узунов още важният въпрос - защо се появява това явление, засяга не само конкретния плаж, но и цялото Черноморие.

В момента цялото крайбрежие цъфти със синьо-зелени и цианови водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностния слой и създават условия за масовото развитие на този вид водорасло, който е в дънната част. Отмирането на биомасата води до изкарването й на брега, обясни Узунов. По думите му неправилното разположение на буните и яхтените пристанища са сред основните причини за събирането на застояла вода и съответно изхвърлянето на водораслите. Проверката по случая продължава.