Димитър Петров, зам.-министър на здравеопазването: Има данни за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юни 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Петров, зам.-министър на здравеопазването: Има данни за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"

/КРОСС/ Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и фалшиви хоспитализации в „Пирогов". Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници. Това каза в студиото на „Здравей, България" служебният зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров.

Казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно, коментира още зам.-здравният министър.

Все още не сме получили отговор от Правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска" болница. В „Лозенец" има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС. По същия казус има жалба и от „Александровска" болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията, обясни Димитър Петров. Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценят дали някой пише грамотно, добави зам.-министърът.

По темата за криминалните трансплантации Димитър Петров коментира, че Агенцията е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи, обясни Петров. По негови думи процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина. В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали, каза още зам.-министър Петров