Фон дер Лайен: Цифровият налог в ЕС е съвместим с глобалния корпоративен данък
Секция: СВЯТ
10 Юни 2021 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фон дер Лайен: Цифровият налог в ЕС е съвместим с глобалния корпоративен данък

/КРОСС/ Предложената от Европейския съюз такса на дигиталните компании не е несъвместима с плановете за минимален глобален корпоративен данък, заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Тези два налога не са в противоречие, те са по-допълващи се, тъй като при развитието на нашия цифров данък ние гарантираме, че той не е дискриминационен и че няма да има двойно данъчно облагане", увери тя.

На пресконференция преди срещата на върха на Г-7 в Обединеното кралство Фон дер Лайен определи напредъка в глобалните данъчни преговори като "много положителен", но добави, че предложението първо трябва да бъде прието от страните членки на групата Г-20 и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък адресира опасенията, изразени от Унгария, Полша и Ирландия, като подчерта, че споразумението на групата Г-7 относно глобалния корпоративен данък "не разрешава всички въпроси, които ще възникнат на национално ниво", и че институциите на ЕС ще продължават да работят по подробностите в бъдеще.

Лидерите на ЕС също така отбелязаха, че ще кажат на британския премиер Борис Джонсън по време на срещата на върха на Г-7, че Великобритания и ЕС вече са се споразумели за протокола, уреждащ търговските договорености в Северна Ирландия, и че Обединеното кралство трябва да го прилага и да не прави едностранни промени.

Фон дер Лайен заяви, че протоколът е "единственото решение" за избягване на твърда граница на остров Ирландия (между Република Ирландия като част от ЕС и Северна Ирландия като част от Обединеното кралство) и че тя все още вижда "основни пропуски" в прилагането му от страна на Великобритания.

"Ще обсъдим това на тристранна среща в Корнуол заедно. Решени сме да направим всичко, за да запазим мира и стабилността на остров Ирландия. Важно е дълбоко да се уважава протокола", каза тя на пресконференция.

Шефът на ЕК подчерта, че и двете страни са подписали механизъм за уреждане на спорове, с потенциал за коригиращи мерки, които могат да бъдат предприети, но не уточни какви действия би предприел ЕС, ако Великобритания не спази протокола.