Опасност от градушки следобед
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юни 2021 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасност от градушки следобед

/КРОСС/ Днес максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София - 24°, на морския бряг - от 22 до 24°. И днес на много места е с купеста и купесто-дъждовна облачност и в много области, ще превали, по-значително в планинските райони. Възможни са и гръмотевични бури, и градушки. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от север-северозапад.

До полунощ явленията в повечето райони за кратко ще стихнат, но на места, главно в Северна България, превалявания и гръмотевици ще има и до сутринта. Минималните температури утре ще бъдат между 11 и 16 градуса, а максималните ще са без съществена промяна, в сравнение с днес - между 22 и 27 градуса. През първата половина на деня ще преобладава слънчево време, но около и след обяд в много райони ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Остава в сила и опасността от градушки.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места също ще превали и прегърми.

Ще бъде ветровито, с умерен северен вятър. Максималните температури ще са 22 - 24°. Температурата на морската вода е 19 - 20°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

И в планините, през втората половина на деня, на много места ще има краткотрайни и временно интензивни валежи и гръмотевици. И там ще има условията за градушки.

Ще духа умерен вятър от север. Максималните температури в курортите ще са между 10 и 21 градуса.

В много райони на Европа, включително и на Балканите, ще има гръмотевични бури и валежи, локално интензивни и значителни по количество. Следобедни превалявания и гръмотевици се очакват и в на места в Западна Европа.

Без промяна ще остане времето у нас и през следващите дни - слънчево начало на деня и валежи и гръмотевици главно в часовете следобед и преди полунощ. Температурите ще се понижават, малко по-съществено в началото на новата седмица.