Обекти в КК „Албена“ със стикери за напълно ваксиниран персонал
Секция: Туризъм
10 Юни 2021 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обекти в КК „Албена“ със стикери за напълно ваксиниран персонал

/КРОСС/ „Целта на страната ни е да създаде хармонични и сигурни условия за бизнес, както и да възстанови туризма. Това са и основните задачи на служебното правителство", заяви при посещението си в КК Албена днес министърът на туризма Стела Балтова.

Заедно с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тя посети ваканционното селище, за да се запознае с противоепидемичните мерки, които са въведени за този летен туристически сезон, както и с процеса на ваксиниране на персонала там. До този момент над 75% от работниците на курорта са ваксинирани, като Албена разполага със собствен имунизационен център.

Днес обекти в курорта получиха и първите стикери за напълно ваксиниран персонал, които са изготвени в сътрудничество между министерствата на туризма и на здравеопазването.

Като най-добрия пример за правене на туризъм в България определи служебният министър на туризма Стела Балтова КК „Албена". По думите ѝ всички мерки, които се вземат, са незабележими и ненатрапващи се за туристите, но в същото време са изключително ефективни.

По думите на доц. Ангел Кунчев добър туристически сезон в България може да се реализира, ако всички курорти последват примера на „Албена". Той увери, че на всички около 20 000 чуждестранни работници в туристическия бранш в България за летния сезон ще бъде предложена безплатна ваксинация.

Чрез предприетите мерки в комплекса той ще бъде още по-конкурентноспособен, увери търговският директор на „Албена" Маргита Тодорова.

За изтеклата седмица България е на 23 място по заболяемост от Covid-19 в Европа. Процентът на положителни тестове стабилно се задържа под 1 на сто. Тези факти трябва да бъдат част от стратегията на държавата ни и за развитието на туризма, допълни доц. Кунчев, като разбира се главната цел е достигането на 70% ваксинирано население.

Доц. Кунчев обяви и че Министерството на здравеопазването днес е потвърдило желанието на страната ни да бъде включена във Фонд от 100 милиона евро за безплатни тестове. Това се отнася както за PCR, така и за бързите антигенни тестове. Целта е да се осигури безплатно тестване за всички влизащи или излизащи от страната ни. Основните пунктове ще бъдат разположени на международните летища в София, Бургас и Варна.

Днес в „Албена" са имунизирани около 140 души, сред които и първите пристигнали работници от Киргизстан и от Казахстан.