ЦИК: Имаме предложение от друга фирма за доставка на машини
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юни 2021 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК: Имаме предложение от друга фирма за доставка на машини

/КРОСС/ Утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти. Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

В близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

"Искам да ви кажа, че имаме предложение и от друга фирма - "Панов" ЕООД, което току що пристигна. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации", обясни Томов.

Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и това, за което възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа, категоричен е Томов.

Работи се по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари за доставка на машини, нещата са във финална фаза и по този повод ЦИК изпрати две писма за изпълнение на детайли, свързани с изпълнение на договора, допълни говорителят.

"Ние смятаме, че е добре да се добавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да ги закупим, това ще доведе до провал на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини", каза Томов.

Относно гласуването в чужбина, Томов заяви, че най-много заявления за гласуване - 16363, са подадени от Турция, следвана от Великобритания, Германия и Испания, където по традиция има най-много българи.

За пръв път в чужбина ще има близо 800 секции извън страната. Решението за това да бъде взето най-късно до 18 юни, за да се облекчи процеса, обясни говорителят на ЦИК. В седмицата, която предстои, ще трябва да бъде утвърден техническият образец и защитата на бюлетината, обясни Томов.

"Няма да се стигне до хаос в чужбина. Организацията върви нормално. Най-важната задача сега е да определим секциите в чужбина, защото това е една огромна информация, която изисква добро сътрудничество и съгласуваност с МВнР и българските доброволци в чужбина. Към 18-ти ще бъде ясна картината колко са секциите и в колко от тях трябва да има машинно гласуване", увери Томов.

Условията и реда за поставените под карантина или в задължителна изолация хора, които към момента са около 25 000, също предстои да бъдат уточнени, като броят им може да бъде и двойно по-малък предвид тенденцията за стихване на епидемията, каза говорителят на комисията.