„Полет над корейската нощ“ - Концерт с произведения на южнокорейски композитори
Секция: КУЛТУРА
10 Юни 2021 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Полет над корейската нощ“ - Концерт с произведения на южнокорейски композитори

Корейската композиторска школа във фокуса на 52. МФ "Софийски музикални седмици". За първи път у нас се предвижда мащабно представяне на съвременна корейска музика.

/КРОСС/ Къде се пресичат Кандински, Екзюпери, фолклорът ... в корейския композиционен светоглед, ще разберете на 14 юни в Камерна зала „България" от 19 ч., в уникална и атрактивна програма с пет премиери за България.

Чрез „Вариации на песента за засаждане на ориз в Сангджу" за пиано соло, авторът Гонйонг ЛИ кристализира собствен стил в хармония между западната и корейска традиционна музика - в тази пиеса се използва народна мелодия и ритъм от трудова песен. „Фантазия Дорази" от Сонгуон БАК също представя фолклорни елементи за дуо кларинет и пиано. „Бяла сянка" за цигулка и пиано от Суджонг ЛИ символизира обнадежденото сърце, което продължително чака светло бъдеще, преодолявайки тъмнината на мрачната реалност. „Точки, линии и равнини" за клавирно трио от Джонгянг БАК се основава на съображенията за музикални и динамични характеристики, преобразувани през визуалните елементи от известната книга "Punkt und Linie zu Fläche" на Василий Кандински. „Нощен полет" (2012) за цигулка, кларинет, виолончело и пиано е вдъхновена от едноименния роман на Сент Екзюпери, където Хьокджин ШИН използва класически и съвременен музикален език. За изграждането на този своеобразен българо-корейски културен мост спомагат Негина Стоянова - цигулка, Кристиян Калоянов - кларинет, Теодора Атанасова - виолончело, Маргарита Илиева и Александър Лиалиос - пиано.

Това важно сътрудничество между Корея и България в областта на класическата музика, се реализира в сътрудничество с Посолството на Република Корея в София, Асоциацията на корейските композитори, с подкрепа на Асоциацията на корейци, живеещи в България, със съдействието на музикалния мениджър Суми Ким на ХанаАрт Нетуърк и с главен спонсор Джи Ел Къмпани в Корея.


Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/

Билети може да намерите тук https://epaygo.bg/2473164164 и на касите назала „България".