Европарламентът се готви да заведе дело срещу ЕК заради бездействие
Секция: СВЯТ
10 Юни 2021 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европарламентът се готви да заведе дело срещу ЕК заради бездействие

/КРОСС/ Евродепутатите приеха резолюция, в която казват, че са готови да предприемат правни действия срещу Европейската комисия заради бездействието й относно прилагането на инструмента за обвързване на бюджета на ЕС с върховенството на закона.

Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава, подчертават евродепутатите и възлагат на председателя Давид Сасоли да призове Комисията най-късно в срок от две седмици от приемането на настоящата резолюция, да "изпълни задълженията си" по новия регламент.

За да бъде подготвен, "междувременно Парламентът незабавно започва необходимата подготовка за евентуални съдебни производства срещу Комисията съгласно член 265 от ДФЕС.

Членовете на ЕП настояват Комисията бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в някои държави членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на средствата на ЕС. Тя следва да използва всички необходими инструменти, включително процедурата, предвидена в член 7 от Договора за ЕС, рамката за принципите на правовата държава и процедури за нарушения, за справяне с продължаващите нарушения на демокрацията и основните права в ЕС, включително атаките срещу свободата на медиите и журналистите, както и свободата на сдружаване и събранията.

Регламентът за обвързаност с условия в областта на върховенството на закона, предназначен да защитава средствата на ЕС срещу евентуална злоупотреба от страна на правителствата на държавите от ЕС, влезе в сила на 1 януари 2021 г. При новите правила, обаче, не са предложени съответните мерки.

Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането им, така че държавите членки да могат да го оспорят пред Съда на ЕС (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021 г.) и Комисията да може разработи конкретни насоки за прилагане.

В резолюция, приета през март 2021 г., Европейският парламент отново изтъкна, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно действие, и определи 1 юни като краен срок за приемането на насоките. Евродепутатите също така поискаха от Комисията да се консултира с Парламента преди тяхното приемане. На заседание на парламентарна комисия на 26 май ЕК посочи, че възнамерява да се консултира с Парламента през първата половина на юни.