COVID-19 може да стане сезонна епидемия още тази зима
Секция: Здраве
10 Юни 2021 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
COVID-19 може да стане сезонна епидемия още тази зима

/КРОСС/ Коронавирусът може да стане сезонна инфекция още тази зима, твърди водещ германски експерт, цитиран от "Гардиън". Според Кристиан Дростен, шеф на звеното по вирусология в университета в Берлин, пандемията ще навлезе в нова фаза съвсем скоро заради масовата ваксинация.

След летните месеци заразените с COVID-19 ще станат повече, но заразата ще бъде контролируема.

Така човечеството ще навлезе в нова фаза - тази на сезонната епидемия от коронавирус, която ще се контролира с допълнителни дози ваксина всяка година.

Въпреки това Дростен предупреждава, че този вариант все още е под въпрос и всичко зависи от масовата ваксинация. "В момента се намираме в преходна фаза. Следващата стъпка е да постигнем 80% покритие с ваксините сред възрастното население", коментира той.

За да бъде контролиран коронавирусът, това покритие трябва да се случи до края на август или началото на септември. Дростен очертава и още една неизвестна величина - колко време трае придобития имунитет след ваксинация.

"Вероятно при възрастните хора той ще се изчерпва по-бързо, докато при младите - може да остане години наред", казва той, но добавя, че са нужни наблюдения и изследвания.

Дростен твърди също, че следващата зима вероятно ще бъде първата "ендемична зима" от началото на пандемията. Той прогнозира, че вирусът ще се държи повече като вече познатите ни коронавируси и симптомите му ще бъдат като тези на обикновените настинки.