Гълъб Донев утвърди Етичен кодекс за социалните услуги
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гълъб Донев утвърди Етичен кодекс за социалните услуги

/КРОСС/ Министърът на труда и социалната политика в служебното правителство Гълъб Донев утвърди Етичен кодекс на служителите, предоставящи социални услуги, съобщиха от ведомството на официалната си интернет страница.Документът има за цел да регулира отношенията между институциите и организациите, предоставящи социални услуги, и техните потребители. Кодексът отхвърля проявите на насилие във всичките му форми, както и действия, които нарушават или ограничават правата на потребителите на социални услуги, посочват от социалното министерство.

Оттам допълват още, че спазване на законите, зачитането на достойнството и правата на хората, ползващи социални услуги, професионализъм и добросъвестност, са основните норми за поведение, които гарантират високото качество на подкрепата за хора в уязвимо положение.

Създаването и утвърждаването на кодекса е регламентирано в Закона за социалните услуги. Всички доставчици на социални услуги, служителите, доброволците и стажантите в тях, са длъжни да спазват разписаните в него норми за етично поведение, посочват от Министерството на труда и социалната политика.