Хирурзи извършиха уникална операция на сърце през малък разрез
Секция: Здраве
11 Юни 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хирурзи извършиха уникална операция на сърце през малък разрез

/КРОСС/ Уникална сърдечна операция извърши екип от кардиохирурзи в столична болница, съобщи NOVA. През няколкосантиметров отвор лекарите са успели да спасят митралната клапа на 36-годишен мъж.

Добри Добрев работи в IT сектора, но триатлонът е голямата му страст. Преди няколко месеца разбира, че има сериозен сърдечен проблем. „Имам вродено генетично заболяване, което е на митралната клапа. С времето се усложнява и в един момент клапата става неизползваема, неефективна и започва да натоварва сърцето", разказва той.

Опциите пред 36-годишния мъж са две - да се подложи на класическа кардиохирургична операция или да избере неинвазивен метод. „Операцията е инвазивна, когато има централен разрез, което е доста сериозно нарушение на скелета. Аз исках да е неинвазивна", казва той.

Така, преди седмица екипът на д-р Асен Калчев успява само през няколкосантиметров разрез да реконструира митралната клапа на 36-годишният мъж.

„Класическата кардиохирургия е свързана с един разрез, който е в средата на гърдите и се свързва с изцяло разрязване на гръдната кост", коментира Калчев.

„По този начин, с този малък разрез, освен намалената кръвозагуба и много бързото възстановяване - козметичният ефект от оперативната интервенция е очевиден и пациентите са почти без белези", казва още той. И допълва: „Съхранението на клапата при Добри беше от голямо значение, защото той трябва да може да продължи да се състезава".

5 дни по-късно 36-годишният мъж се връща към обичайния си начин на живот и вече мисли за покоряването на нови върхове в триатлона.