Д-р Спас Спасков: Съмнителните хоспитализации в „Пирогов" не са довели до източване на Здравната каса
Секция: Здраве
11 Юни 2021 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Д-р Спас Спасков: Съмнителните хоспитализации в „Пирогов" не са довели до източване на Здравната каса

/КРОСС/ Съмнителните хоспитализации в „Пирогов" не са довели до източване на Здравната каса, смята бившият директор на спешната болница д-р Спас Спасков.

В болницата се извършва проверка заради данни за съмнителни хоспитализации. Става въпрос за пациенти лекувани за COVID-19, но по-късно приети отново с диагнози като цироза и бъбречна недостатъчност. Според д-р Спасков точно в този случай не става въпрос за източване на касата, тъй като заради COVID кризата болниците се финансират по различен начин.

Сега те получават пари не за извършена работа, а за исторически бюджет - 85% от парите, които са получили за предишната година, коментира Спасков в „Тази сутрин". По думите му проверката има по-скоро дисциплиниращ ефект и е възможно да има пропуски и грешки в документацията.

Това не довежда до финансов резултат. Болницата не получава пари по клиничната пътека. Сега болниците не се захранват от пътеки, а с пари на базата на миналогодишните приходи, коментира д-р Спасков. По думите му ако се върнем към старата система на финансиране, което би било правилно, тогава вече ще говорим за източване на НЗОК.