Кипърски плаж с рекорд - 25 поредни години с отличието „Син флаг“
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Юни 2021 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кипърски плаж с рекорд - 25 поредни години с отличието „Син флаг“

/КРОСС/ В навечерието на започващия активен летен туристически сезон плажовете на Кипър се наредиха сред най-добрите в света за 2021 г., след като бяха удостоени с нова международна награда.

68 плажа и едно яхтено пристанище на средиземноморския остров спечелиха правото да развеят тази година "Син флаг", престижния световен знак за качество на морските зони.

Кипър е в световната топ-листа с най-голяма гъстота на плажовете, носители на това отличие, подчерта екоминистърът Костас Кадис на церемонията по връчване на сините знамена на представители на местните власти.

Най-много - 27, са местата с международния сертификат в курортния район в югоизточния край на острова, който е популярна лятна дестинация и за туристите, и за местните жители.

Рекордьор - с 25 поредни години с това отличие, е плаж край Пафос, на западния бряг.

Новата международна награда е второ високо признание за острова пред започващия активен туристически сезон. В началото на юни Кипър зае първо място в Европа с най-чистите води за къпане, постигайки 100% съответствие с изискванията за "отлично качество", посочи доклад на Европейската комисия.

"Син флаг" се присъжда ежегодно на организирани плажове и яхтени пристанища, които отговарят напълно на 33 критерия. Сред тях са качество на водите, чистота, безопасност, услуги за туристите, опазване на природата.